”2018 blir ett händelserikt år”

Ny ordförande. Utökad styrelse. Plus många aktiviteter i ost, norr och väst.
Hanseklubben rivstartar 2018.
– Det blir ett händelserikt år, säger den nya ordföranden Jan Sydhoff.

Grattis till valet som ny ordförande! Vad händer i klubben i år?
– Tack. 2018 kommer att bli ett händelserikt år för Svenska Hanseklubben.
Vi har långt framskridna planer på två aktiviteter på västsidan. En kväll på Bodings segelloft är planerad till onsdagen den 9 maj, och en segling från Marstrand till Käringön med proffsig coachning från ribbåt är planerad i samarbete med Bohus Yachts den 18 maj.


Bild: Jan Sydhoff valdes till ny ordförande i Hanseklubben på stämman i mars 2018.

På ostkusten har vi flera kul event på gång.
– Hanse Ladies träffades den 10 april. Det brukar vara trevligt, har jag hört! En försommarträff i Norrviken på Runmarö den 9-10 juni, medverkan i någon form på Flytande båtmässan i Gustavsberg den 31 augusti-2 september och inte minst en repris av förra årets uppskattade höstträff på Lökholmen den 8-9 september. Eventuellt kan det bli en Ålandskryssing med Silja Line senare under hösten.
– Vi planerar även aktiviteter i norra Sverige. Mer info kommer snart på vår hemsida.

Du var en av de ursprungliga initiativtagarna till föreningen – varför bildades egentligen Svenska Hanseklubben?
– Det fanns ju ett embryo till förening som vi var med i redan 2006, när Jenny och jag köpte vår första Hanse. När sedan Göran Heintz blev med Hansebåt för några år sedan, snackade vi ihop oss och beslutade att blåsa liv i föreningen som inte varit aktiv på ett tag, säger Jan Sydhoff.

– Drivkraften var framför allt att hitta andra Hanseägare och att vi alla tillsammans kunde berika våra båtliv. Det gäller både sociala aktiviteter, att lära oss att få ut det mesta av våra seglingar och att vi tillsammans blir en stark intresse- och påtryckargrupp.
Så här långt har gensvaret från andra Hanseägare varit fantastiskt!

Hur vill du utveckla föreningen på lång sikt?
– Hanseklubben är och blir vad medlemmarna vill att den ska vara. Den nya utökade styrelsen med representation från norr och väst känns redan väldigt kreativ och lovande.
Det är viktigt med kommunikation, så mycket kraft behöver satsas på hemsidan och Facebook-gruppen. På hemsidan kommer ett nytt FORUM som rymmer både teknik, bryggsnack och inte minst köp och sälj. Inloggningsuppgifter kommer att mejlas ut till alla medlemmar.
Viktigt är också att föreningen ska kännas angelägen för alla ombord, inte bara för ”kapten”.

– Hanseklubbens fortlevnad är helt beroende av ett positivt engagemang och deltagande från medlemmar, så hör gärna av er med synpunkter och förslag om aktiviteter och verksamheten i stort!

Varför har du valt att segla Hanse?
– För mig är Hansebåtarna en perfekt kombination mellan trygg och bekväm semesterbåt och en fartig tävlingsbåt, både i större sammanhang och när man bara vill segla om någon på fjärden. När jag i november 2016 korsade Atlanten som deltagare i ARC deltog flera Hansebåtar i tävlingen. Besättningarna var alla mycket positiva till Hanse som oceanseglare, vilket känns både tryggt och roligt.

Vilket är ditt bästa destinationstips i svenska vatten?
– Jenny och jag älskar att segla i Stockholms skärgård, men en längre segling med fri horisont hör till varje lyckad seglingssemester. I sommar blir det till Gotland och Baltikum.
Med Hanseklubbens flagga hissad i riggen ser jag fram mot en härlig sommar.

Text: Christofer Fager

Fotnot: Kontaktuppgifter till hela den nya styrelsen hittar du här.