Sommardrömmar i norr

Börjar du längta efter sommaren och båtlivet? Bra. Här kommer lite inspiration. Häng med Hanseklubben Norr i tankarna och deras härliga regatta i augusti. Tack Michael Burman för bild och text.

Inom Hanse Norr så har vi som tradition att samlas i början av augusti i Kurjoviken för samkväm med god mat och dryck samt en och annan tävling.

Inför säsongen 208 så kläcktes iden att vi istället för som brukligt ha träffen i Skelleftehamn, så skulle vi mötas på Ulvön i samband med den årliga regattan. Ulvöregattan pågår torsdag- Lördag och vi skulle träffas på Söndagen för lite Hanse övningar.
Det passade undertecknad perfekt då Ulvöregattan ändå allt som oftast finns med i semesterplaneringen. Oftast som deltagare på egen köl, någon enstaka gång som gast och vid ett antal tillfällen som åskådare boende in någon av hystugorna och uttransporterad med någon av färjorna ut till ön. Allt bara för att få uppleva atmosfären och nattlivet som blommar ut denna vecka varje år.

Ulvön är i mångt och mycket synonymt med surtströmmingstillverkning, så det är nog ingen tillfällighet att experten och medlemmen i Surströmmingsakademin Ruben Madsen tillhör de bofasta på ön. Hos honom kan man få veta allt om ämnet, avsmaka delikatessen och beundra hans Surströmmings Rolls Royce.

Veckorna före regattan spenderades i närområdet med besök på alla fina öar med övernattningar i både gäst och naturhamnar.

Häggvik medd sitt Mannaminne, Bönhamn, Norrfällsviken, Mjältön Sveriges högsta ö med den kanske finaste naturhamnen(femöringen) och sist men inte minst Trysunda” höga kustens pärla”.
Om nu skepparn ska hitta någonting att klaga på var det kanske en sommaren 2018 i varmaste och vindfattigaste laget. Stor del av sommaren spenderades glidande omkring i gummibåten med en bok i näven och närhet till svalkande(nåja) bad för avkylning.


Livskvalitet.

När så regattan närmade sig så letade vi oss mot Ulvön för att hinna få en bra plats. Då vi inte själva skulle delta detta år så valde vi en plats vid kommunkajen då det kan bli lite livat i området vid hotell och sjökrogar. Båtplatser finns där i lite olika varianter efter tycke och smak. Allt från Snikviken till Hotellkajen. Men det är även många som har de rätta kontakterna och kan lägga till direkt mot någon av alla de sjöbodar som Ulvön är fylld av.

Ulf Marklund med sin Hanse utgjorde under tävlingarna ett majestätiskt målfartyg placerad som han var nedanför hotellet och i linje med mållinjen. Regattan pågick som vanligt från torsdag- lördag med de sedvanliga distansbanorna. Tyvärr färre Hansebåtar på linjen detta år än tidigare(skärpning). På lördag kväll så vankades det då regattamiddag för de tävlande och andra som ville vara med. Festen fortsatte för de som så ville till sena natten på hotellet eller Alma gränd för de som gillar levande musik och ett eller annat glas matdryck.

Surgrogg= GT på ulvövis.

På regattasöndagen åt vi till lunch, som vi alltid gör skärgårdsbuffe på hotellet. Den är någonting i hästväg, allra helst om man är begiven på fisk.
På kvällen var det så dags för vår Hanseträff. Vi började kvällen i Ulf Marklunds båt där Ulf och Agneta bjöd på förtäring. Där utspanns djupsinniga samtal om livet och segling och allt däremellan.
Medbjuden var även tävlingsledaren med fru. Han visade sig vara en oas av roliga historier och anekdoter. Kvällen avslutades sedan med middag på Almagränd.

2019 fyller regattan 110 år och segelklubben samt kommunen har då som mål att startfältet ska vara på minst 110 båtar. Någon typ av turistklass har dom som målsättning att det ska det finnas. Detta för att även dom som kommer med semesterpackad båt utan det senaste i segelväg ska kunna tävla lite mer på skoj än de mer tävlingsinriktade som deltar i de vanliga klasserna. Hoppas de går iland med detta uppsåt. Jag kommer åtminstone att finna på startlinjen när skottet går den 11:e juli 2019 med min Hanse 355.

https://ulvoregattan.se/content/ulvoregattan-2017-film

Text: Michael Burman